צוואה הינה מסמך שעורך אדם בחייו ובו הוא מביע את רצונו באשר למה שייעשה ברכושו לאחר מותו. חוק הירושה קובע כללים בדבר צורתה של צוואה עם זאת, מקובל להגדיר צוואה כמסמך בעל תוקף משפטי, הערוך באופן שנקבע בחוק, שתכליתו הבעת רצונו של אדם בדבר חלוקת נכסיו לאחר מותו, רצון שנגזר במישרין מכבוד האדם ושכולל בחובו את האוטונומיה של הרצון הפרטי ואת זכות הקניין. עוד מקובל לומר כי צוואה הינה מסמך שבו מביע אדם את רצונו שנכסיו יחולקו לאחר מותו באופן שונה מזה שנקבע בחוק הירושה, דהיינו תוך חריגה מסוימת מכללי הירושה על פי דין הקבועים בחוק – כגון חלוקת נכסיו לאנשים שאינם יורשיו על פי דין או חלוקה ליורשיו על פי דין אך בחלקים שונים מאלו שנקבעו בדין... דיני הירושות והצוואות הינו אחד מתחומי המשפט הרגישים במשפט הישראלי. לרוב, מדובר על בני משפחה ומעורבים אמוציות ועבר משפחתי, שעלולים לגרום לקרע בין בני המשפחה. בתחום זה, רגישות ומקצועיות של עו"ד הדין נדרשת ביתר שאת. משרדנו מעניק ייעוץ משפטי: בעריכת צוואות הגנה על צוואות. הגשת התנגדויות לקיום צוואה בהגשת צווים לקיום צוואה או ירושה פנייה למשרדנו יכולה לתת לכם ראש שקט ולשמור על שלום המשפחה בענייני ירושה.
מה הופך ייעוץ משפטי בענייני ירושה לחשוב כל כך?
ניווט בסבך החוקים של ירושה וצוואות דורש יותר מהבנה בסיסית של החוק; הוא דורש מומחיות בניהול דינמיקה משפחתית עדינה ולוודא שכל מסמך משפטי משקף את רצונות המצווה במדויק. ייעוץ משפטי בתחום זה הוא קריטי מכמה סיבות. ראשית, איש מקצוע יכול לעזור לנסח צוואה ברורה ומחייבת משפטית הממזערת את הסיכון לסכסוכים בין יורשים. שנית, עורכי דין המתמחים בדיני ירושה מציעים הדרכה יקרת ערך לגבי השלכות מס והגנה על נכסים, ומבטיחים שהעיזבון יועבר לדור הבא בדרך היעילה ביותר. לבסוף, במקרה של מחלוקות, קבלת מומחה משפטי לצדכם יכולה לספק את התמיכה הדרושה כדי להגן או לערער על צוואה, ולהבטיח שייעשה צדק תוך שמירה על כבודם של כל הצדדים המעורבים. לא ניתן להפריז בחשיבות הייעוץ המשפטי בענייני ירושה, שכן הוא מניח את היסודות למעבר חלק ועוזר לשמור על שלום המשפחה.
עריכת צוואה היא צעד יזום לשמירה על השלום המשפחתי לאחר פטירתו של אדם. היא משמשת כביטוי ברור לרצונותיו של המצווה, ואינה מותירה מקום לספקולציות או מחלוקות בין בני המשפחה. על ידי תיאור חלוקת הנכסים, האחריות והאפוטרופסות במסמך מחייב מבחינה משפטית, צוואה מבטלת עמימות וקונפליקטים פוטנציאליים שיכולים לנבוע מפרשנות כוונותיו של הנפטר. יתר על כן, שיתוף מומחה משפטי בעריכת הצוואה מבטיח שכל הדרישות המשפטיות ימולאו, והמסמך יהיה בלתי ניתן לערעור, מה שיפחית עוד יותר את הסבירות לסכסוכים. תהליך זה מאפשר גם לכלול מסרים אישיים או הסברים, שיכולים לסייע בהפחתת תחושות אי צדק או הזנחה. בסופו של דבר, צוואה שנערכה היטב היא פעולה אחרונה של אכפתיות ושיקול דעת, המגנה על ההרמוניה והאחדות של המשפחה לנוכח האובדן.
משרדנו מתמחה במתן שירותים משפטיים מקיפים המותאמים לתחום הרגיש של דיני הירושה. אנו מנחים את לקוחותינו בניסוח צוואות בדיוק רב, תוך הבטחה שרצונם האחרון ינוסח בבירור ויהיה תקף מבחינה משפטית. מעבר לניסוח, אנו מציעים גם שירותי הגנה איתנים לצוואות העומדות בפני התנגדות, תוך מתן עמוד שדרה משפטי חזק כדי לתמוך בכוונות המצווה. עבור אלו המערערים על תוקפה של צוואה, אנו מגישים התנגדויות לקיום צוואה, ומנווטים במורכבויות של התהליך המשפטי במומחיות. בנוסף, אנו מסייעים בהגשת צווי ירושה או צווי קיום צוואה, ומפשט את המעבר המשפטי של נכסים. על ידי הצעת שירותים מיוחדים אלו, משרדנו מבטיח שקט נפשי ללקוחותינו, שומר על אחדות המשפחה ומקל על תהליך הירושה בצורה חלקה.
החשיבות בקביעה בעת עריכת צוואה הדדית מה ייעשה במקרה של הסתלקות היורש הראשון
העובדות: בני זוג ערכו צוואה הדדית וקבעו בצוואתם כי עם מותו של הראשון יעבור עזבונו לבן הזוג שנותר בחיים ועם מותו של השני, יעבור כל הרכוש לילדיהם בחלקים שאינם שווים. הבן יקבל 80% וכל אחת משתי הבנות 10% כל אחת. לאחר שנפטר בן הזוג הראשון, הסתלקה בת הזוג מעיזבונו. עמ"ש 41825-10-22 ש' נ' א' ואח' 06 דצמבר 2023 |
"בין אם מדובר בצוואה הדדית ובין בצוואה רגילה, יורש ראשון שמסתלק מחלקו בעיזבון – שומט את הקרקע מתחת לזכות היורש השני לרשת. כך, חלק העיזבון מושא ההסתלקות יחולק לפי כללי הירושה על פי דין למעט בן הזוג שהסתלק. לא ניתן לקבוע מראש שכל הוראת יורש אחר יורש תיחשב גם כהוראת יורש במקום יורש. יש לאפשר לזוכה השני להוכיח כי זו הייתה כוונת המצווה בצוואתו באמצעות תובענה לפרשנות צוואה". כלומר: במצב שנוצר עזבון בן הזוג הראשון יחולק בחלקים שווים בין שלושת הילדים ולא בהתאם לכוונת בן הזוג הראשון 80% לבן ו- 10% לכל אחת מהבנות. "זאת ועוד, ס' 42(ב) לחוק הירושה קובע כי "הראשון רשאי לעשות במה שקיבל כבתוך שלו....". משהמחוקק התיר ליורש הראשון בצוואת יורש אחר יורש לעשות ברכוש שקיבל כראות עיניו – גם להעביר את כולו לצד ג' שיחפוץ – כל מי שעורך צוואת יורש אחר יורש כמו במקרה דנן, צריך לקחת בחשבון שייתכן שלא יוותר דבר ליורש השני אם היורש הראשון יכלה את העיזבון או יגרום להיעלמותו מכל סיבה. לכן, כשם שהאם יכולה הייתה להעניק במתנה את כל העיזבון שירשה מבעלה לשלשת ילדיה בחלקים שווים, היא יכולה גם להסתלק מהעיזבון והתוצאה תהיה אותה תוצאה. כשם שהענקת כל העיזבון במתנה על ידי היורש הראשון היא חוקית ופעולה זו לא נחשבת כסיכול רצון המוריש, הוא הדין בהסתלקות שמביאה לאותה תוצאה". כבוד סגן הנשיא שוחט כותב בסעיף 28 לפסק הדין 28". המקרה שנדון לפנינו ממחיש עד כמה יש צורך להבהיר למי שעורך צוואת יורש אחר יורש, כי היורש הראשון עלול להסתלק ובכך למנוע את העברת הרכוש ליורש השני ואם המוריש מעונין למנוע אפשרות זאת, עליו לקבוע גם הוראה של יורש במקום יורש או לקבוע מה ייעשה במקרה של הסתלקות היורש הראשון. ייתכן שראוי שהמחוקק יאמץ את נוסח הצעת החוק הנ"ל שמסדירה באופן ברור את מעמדו של היורש השני למרות הסתלקות של היורש הראשון".